sâmbătă, 6 septembrie 2008

Cine e stuparul? Ce ne învaţă el?


Cu surprindere o să aflaţi că am doar 26 de ani şi practic stupăritul de 8 ani. Totul a început când m-am înscris la un curs de stupărit organizat de Asociaţia Apicultorilor din România, iar mai apoi am primit de majorat primul meu stup de la nişte unchi inspiraţi. De atunci încoace apicultura e pentru mine o pasiune, recunosc puţin cam ciudată pentru un tânăr, căci nu prinde deloc la fete, dar eu întotdeuna m-am mândrit cu ea.

Am avut ocazia să învăţ de la stupari experimentaţi cu care am fost în pastoral şi cărora le-am vizitat stupinele ajutându-i la lucrul în stupină. Mi-am completat cunoştiinţele citind cărţi despre apicultură şi făcând teste în propria stupină. Student fiind, chiar dacă la o altă facultate, am participat la cursurile de apicultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca. Iarna, în perioada de repaus a albinelor am participat la întâlnirile organizate de Asociaţia Apicultorilor din Cluj, de unde cunosc multe idei interesante legate de stupărit, pe care în parte le şi aplic.

În prezent lucrez ca şi programator de aproape 3 ani la o firmă din Cluj-Napoca, îngrijesc o stupină nu foarte numeroasa (10 familii) în comuna Bobâlna, sat Băbdiu, scriu blog-uri pe mai multe teme, şi îmi rămâne timp şi pentru o bere cu prietenii sau o ieşire în club, sau pentru un curs mai pe sufletul meu cum ar fi cursurile de dans.

Principala preocupare în domeniul stupăritului din ultimii ani este rentabilizarea. Am reuşit să reduc timpul de lucru şi să cresc productivitatea şi sănătatea coloniilor de albine prin metode ce implică tehnici de lucru cu două mătci în acelaşi stup şi producerea artificială a mătcilor.

Datorită acestui proces de rentabilizare care începe să dea roade, doresc ca în viitor să transform pasiunea mea pentru albine într-o afacere, de care să mă pot ocupa cu succes doar în timpul liber. Ţelul pe care l-am fixat este de a ajunge la 200 de familii de albine, câte doua în acelaşi stup, şi o productivitate de 40-50 kg miere pe stup.

În acest blog o să puteţi citiţi:
  • De ce am ales tipul de stup pe care îl folosesc în prezent şi câte modele de stupi am schimbat ca să ajung aici.
  • Cum să îţi construieşti singur stupii fără a fi tâmplar de meserie.
  • Care sunt activităţile la care trebuie să renunţi sau să le îmbunătăţeşti pentru a rentabiliza timpul de lucru în stupină.
  • Care este drumul unei stupine spre a deveni afacere.

  • Cum poţi să devii stupar pornind de la zero cunoştiinţe despre apicultură - un e-course pentru începători.

  • Ce înseamnă stupăritul pentru un tânăr într-o lume care consideră stupăritul o meserie a oamenilor în vârstă.
  • De ce prietena ta poate deveni geloasă pe albine - sau cât dintr-un weekend îţi poţi permite să stai în stupină.
Acestea fiind spuse, blog-ul a luat startul. Vă doresc o călătorie plăcută în care să descoperiţi cât mai multe lucruri importante pentru dumneavoastră ca şi stupar, stupar-om şi stupar-afacerist. Mă numesc Mihai Ionuţ Rus şi vom comunica prin comentariile pe care le puteţi lăsa la fiecare articol sau prin mail la adresa: mihai.ionut.rus@gmail.com

36 de comentarii:

  1. Nu sunt apicultor, dar ma atrage ideea, si sper sa devin in curand. Ma bucur ca te-ai gandit sa faci blogul asta, si o sa ma numar printre cititorii fideli.

    Chiar daca in prima faza ma intereseaza mai mult ca hobby, si pt sanatatea mea, nu e niciodata exclus sa devina o afacere.

    Oricum, sper sa aflu de la anul cum e cu apicultura, si astept articole noi aici, care sigur ma vor ajuta cand ma voi apuca si de chestia asta.

    Sa ne-auzim cu bine ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mă bucur că există persoane care pot trage foloase din faptul că nu am lăsat această pasiune a mea doar pentru mine şi m-am hotărât să scriu. Acesta e şi motivul pentru care am creat acest blog-ul.

    Vreau să creăm împreună o comunitate apicolă în care să ştim să folosim şi să apreciem cunoştiiţele "stuparilor bătrâni", dar să găsim propriile idei de aplicare în contextul zilelor noastre şi a intereselor fiecăruia.

    Mulţumesc pentru interes.

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari pentru initiativa de ati crea un blog si a impartasi si altor stupari, viitori stupari din experienta ta.
    SUCCES SI MIERE MULTA IN BIDOANE!

    RăspundețiȘtergere
  4. jar_ioan@yahoo.com31 august 2009 la 13:19

    Continui sa va retin. Folia pusa la exteriorul stupului e un dezavantaj in zonele cu vant frecvent.Atentie si la rozatoare ,care pot sa gaseasca adapost sub folie.
    Felicitari pentru faptul ca sunteti progamator si va place sa comunicati idei utile despre stupi.A fost un site www.frenchbeefarm.com foarte frumos realizat ,cu date utile si multe fotografii si video.Autorul a participat la intrunirea din primavara a apicultorilor din Winipeg , dar site -ul sau nu se mai poate accesa.Pote veti avea timp sa realizati in limba romana ceva pe masura .
    Sper sa invingem tendinta de secretism a majoritati oamenilor , care vor cu orice pret sa afle ce are vecinul , dar se feresc sa arate cum lucreaza sau sa indrume pe alt stupar.
    Cat despe rentabilizare , o vorba spune ca ori cu 2 stupi ori cu 50 , acelasi timp il pierzi , dar rezultatul este altul.
    Francezii apeciaza statutul stuparului dupa timpul necesar activitatii la stupina , si spun ca pana la 300 este amator , de la 300 la 600 , semiprofesionist si peste, este profesionist.
    Dar calculul se refera strict cu lucrul in stupina , pe cand la noi , din saracie , pana la 90% din timp este tamplarie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Domnule Jar, intenţia mea cu acest blog, care sper să se transforme în timp într-un site cunoscut stuparilor români, este de a împărtăşi cunostiinţele mele despre apicultură şi a crea o cumunitate care să ne ajute pe toţi să învăţăm. Întradevăr această atitudine "pe faţă" este destul de greu de înţeles pentru unii stupari, dar eu consider că am doar de câstigat prin ea. Mă bucur că aderaţi la această atitudine şi sper să reveniţi cu comentarii când credeţi de cuviinţă.

    Înţeleg din cele spuse de dumneavoastră că a-ţi participat la o întrunire internaţională a apicultorilor. Aş fi interesat să aflu mai multe. De pildă, cam cât lucrează un apicultor francey pe an la un stup.

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari domnule Rus pentru initiativa, ma bucur ca esti pasionat de apicultura, ca si mine si rog pe aceasta cale pe apicultorii experimentati sa ne dezvaluie cate ceva din experienta lor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc Anonim, astept sa iti exprimi parerea si in viitor legat de acest subiect care ne pasioneaza: apicultura.

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut prietene!!! Impartasim aceeasi pasiune.
    http://catalingiurgila.sunphoto.ro/Zum-Zum-Albinuta

    RăspundețiȘtergere
  9. salut prietene!!!daca poti te rog sa-mi trimiti schite pt stupii cei mai rentabili in zona frigului com.Joseni,jud.Harghita,eventual alte sfaturi pt.incepatori

    RăspundețiȘtergere
  10. salut prietene!!!daca poti te rog sa-mi trimiti schite pt stupii cei mai rentabili in zona frigului com.Joseni,jud.Harghita,eventual alte sfaturi pt.incepatori

    RăspundețiȘtergere
  11. SAlutari si La multi Ani!
    Impresionant bagajul tau de cunostiinte, si banuiesc ca ai dreptate in absolut tot, mai putin unde spui ca stuparitul nu prinde "deloc" la fete!
    Acuma sincera sa fiu, nu stiu de ce-s asa de pasionata sa-mi fac si eu stupi, poate pt ca numele de fata al mamei era stuparu:), desi nu m-am gandit la asta pana acum...:)))
    te-as intreba cat timp aloci tu efectiv stupaitului pe perioada de vara...in fiecare weekend esti la stupi?
    ...sincer as avea mai mulye intrebari, dar nu cred ca-i locul:)
    SA ne auzim de bine, eu inca caut un curs de stuparit prin judetul timis, dar nu gasesc...poate-mi da cineva vreun pont!

    RăspundețiȘtergere
  12. Mă bucur să aflu că mă înşel :) Vara timpul alocat e cam o dată la 2 săptămâni. Prin Timiş nu prea ştiu cursuri. Ai putea intreba la apicola de acolo.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ca răspuns la comentariul despre frigul din comuna Joseni, Harghita: Nu cred că frigul e o problemă pentru iernarea familiilor. Citeste postarea despre Iernarea stupilor in fundul gol.

    RăspundețiȘtergere
  14. salut ....ff fain saitul tau de apicultura .am si eu o intrebare :as vrea s afac cursul de apicultura in cluj-napoca si nu stiu unde trebuie sa ma duc sa ma inscriu.iti multumesc .papa

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu ştiu nimic exact despre cursul de apicultură de la Cluj din această iarnă. De obicei îl organizază Asociaţia Apicolă şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. Poţi întreba la magazinul Apicola din spate de la Catedrala Ortodoxă, pentru detalii.

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu atiu prea multe despre albinute,stiu in schimb despre Babdiu,mi-am petrecut multe veri la bunicii mei acolo, D-zeu sa-i ierte.Asta ma facut sa poposesc un pic pe blog-ul tau.Oricum felicitari pentru ce faci,e de apreciat.

    RăspundețiȘtergere
  17. anonimul din 18 februarie e dea ca sa nu fie confuzii cu celalalt anonim.scuze

    RăspundețiȘtergere
  18. Hm... încerc să-mi dau seama cine esti, şi eu mi-am petrecut multe veri in copilărie la Babdiu :). Trimite-mi un mail direct, ca să te (re)cunosc. :)

    RăspundețiȘtergere
  19. ma bucur ca exista persoane ca tine si intradevar fac ceva pt cei ce vor sa afle informatii despre apicultura .eu as dori sa ma apuc de aceasta indeletnicire dar sincer nu stiu de unde sa incep , daca mai putea indruma ti-as ramane recunascator \

    RăspundețiȘtergere
  20. Cu placere, Iulian. Poti sa ma contactezi pe mail sau messenger si sa vorbim.

    RăspundețiȘtergere
  21. felicitari pentru pasiune :)
    am o curiozitate de om paralel cu albinaritul: cele 40 de kg sunt pe saptamana sau pe luna?

    RăspundețiȘtergere
  22. Salut,
    Ma bucur ca vad si alti tineri ca si mine care au pasiunea asta de stuparit cam ciudata de altfel pentru generatia noastra, mai ales daca mai si provenim din orase mari unde vedem din pacate 99 % doar asfalt si praf..
    Eu personal am crescut cu albinele de la 10 ani, incepind cu o ocazia primirii unui stup :) care de altfel a si murit din pacate in prima iarna, lucru care m-a ambitionat si asa am ajuns sa am circa 12 familii iar in ani record de pastoral sa extrag 1 tona de miere din ei. Practic banii proveniti din miere aia erau bani de buzunar am invatat de atunci ce inseamna banu muncit ;) Din pacate timpul si vremurile astea ale super speedului si informatiei... m-au facut sa renunt la "muste" o data cu plecarea din tara. Intre timp reintors in patrie cu job, raspunderi si alte obligatii... nu am rezistat nostalgiei de a sta fara stupi si m-am pomenit cu 2 familii in care imi place sa frunzaresc in weekend, si cu care din lipsa timpului fac stationar prin nordul bucurestiului.
    Foarte interesant articolul despre fonduri, chiar ma impinge un "imbold" sa forez mai departe... daca nu as sti cat de dificil e sa desfaci productia de miere... daca m-as apuca de performanta la un 100 de stupi sa scot in medie pe an un 5-7 tone, problema e desfacerea... parerea mea ca renteaza real numai daca faci un marketing pe afara, si daca ai oportunitatea atunci trebuie cantitati serioase.
    Bafta, promit ca mai trec :)
    Calin,

    RăspundețiȘtergere
  23. Salut Calin,

    Mi-ar face plăcere să schimbăm păreri despre apicultură. Dacă mai treci pe aici şi crezi că ai timp de aşa ceva, dă un add pe messenger, sau un mail. Datele de contact le găsesti pe blog sub poza mea.

    RăspundețiȘtergere
  24. daca nu nici o idee despre stuparit dar vreau acum sa ma apuc,care ar fi primul pas?ma refer la stuparir ptr mine,ca pasiune fara sa ma gandesc nici un moment la a avea beneficii ,doar cele personale...care ar fi primul pas?cati stupi ar trebui sa am ca sa imi asigu mierea ptr copii mei?(ela,36ani,3 copii)
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  25. Salut Ela,

    O stupină pentru familie ar fi bine să o începi cu 1-2 stupi si să o înmulţeşti până la 4-5. Acest număr ar trebui să asigure mierea pentru familie. Poţi să obţii 10 kg miere pe stup pe an fără un efort special de întreţinere.

    RăspundețiȘtergere
  26. vriau si eu sa ma ajute cineva. am si eu un stup si cu familie noua,si as vrea cineva sa ma ajute ce trebuie ca sal salvez ce medicamente trebuie sau poate cu miere trebuie sal hranesc acum deocamdata.ajutatima va rog nu vriau sal pierd, ca pina acum nimeni nu ma invatat de bine. va multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
  27. Salut,

    Pentru a te putea ajuta va trebui sa ne spui ce problema are familia de albine. Sau nu are nici o problema, doar vrei sa stii cum sa o ingrijesti?

    RăspundețiȘtergere
  28. probleme nu are dar doresc sa stiu ce sa le fac cum sa le ajut sa le ernez. sa nu aiba nicio o problema ele. mersi mult ca ma ajuti.

    RăspundețiȘtergere
  29. eu de mult visez sa am albine

    RăspundețiȘtergere
  30. si fiindca am facut rost de el vreau sa ma apuc sa le am grija, ca foarte mult le stimez pe albine

    RăspundețiȘtergere
  31. Sall sunt Dany din jud valcea si apreciez f mult site-ul tau imi place f mult, felicitari! Am si eu 4 stupi acum ia-m luat si as vrea sa ma apuc de stuparit imi place foarte mult dar nu ma prea pricep as vrea sa invat totul despre ele. Sper sa ma ajuti si pe mine. Dultumesc!!!

    RăspundețiȘtergere
  32. Salut Dany,

    Ma bucur să aud că avem aceeasi pasiune şi că îţi apreciezi blog-ul meu. Te ajut cu placere.

    RăspundețiȘtergere
  33. salut eu am 22 de ani si am 150 de famili pt orice problema - benny_amorsitu89@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  34. Blogul s-a mutat în casă nouă: http://blog.stuparul.ro Aici nu se mai pot posta comentarii deci vizitați-ne în noua casa :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.