luni, 18 mai 2009

Faguri fixati cu bateria de motocicletă





Nu mi-a venit să cred că este atât de simplu. Mă gândeam că e nevoie de un anumit tip de transformator pentru a putea fixa faguri artificiali în rame prin încălzirea sârmelor. De fapt o baterie de de 6 V şi două sârme izolate sunt de ajuns.

La fiecare rând de sârmă din ramă, se ating extremităţile cu cele două sârme ce au fost conectate la baterie. În câteva secunde sârma se încălzeşte şi se îngroapă în ceară. După câteva încercări o să te obişnuieşti cu cât de tare trebuie să încălzeşti sârma ca să nu taie, ci doar să se îngroape. Dacă aş fi ştiut de mai demult că este atât de simplu...

7 comentarii:

  1. Salut,sunt un posibil viitor stupar :) , si m-ar interesa ce tip de stup folosesti si daca sti de unde as putea sa cumpar stupii cat mai aprope de cj?

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut, în primul rând, mulţumesc de comentariu.

    Tipul de stup pe care îl folosesc momentan, e puţin mai complicat şi ar fi greu de explicat în câteva cuvinte. E un stup mai special, care permite sa ai două mătci în acelaşi stup, iar albinele să lucreze împreună. Astfel se obţin familii mari care dau producţii mari. Încerc însă să postez cât mai curând un articol despre acest tip de stup, precum şi despre celelalte tipuri existente.

    Ce îţi recomand pentru început e stupul vertical pe 10 rame cu magazie. Există şi o versiune pe 12 rame, dar pentru zona Clujului sunt suficiente 10, astfel te asiguri că urcă mierea în magazie. Avantaje: se lucrează uşor, iar familia se dezvoltă pe verticala (suprapunând corpuri de magazie) în concordanţă cu instinctul ei natural.

    Nu recomand stupii orizontali, pe 16-20 rame. Albinele, în mediul lor natural se extind pe verticală. Nu are magazie de miere, de aceea s-ar putea ca uneori sa fii nevoit să extragi miere şi din rame care conţin şi puiet.

    Poţi să procuri stupi de la magazinul Apicola, de pe internet din magazine online, sau de la persoane fizice care dau anunţuri cu stupi.

    În ultima vreme m-au contactat câteva persoane care doresc să înfiinţeze stupine şi sunt chiar la început. Intenţia mea este să răspund cu o serie de articole despre cum să înfiinţezi o stupină pornind de la zero cunoştiinţe despre apicultură.

    Multă baftă, Cosmin, te aştept să mai revii şi cu alte comentarii, iar dacă vrei mai multe detalii poţi să îmi scrii pe mail.

    RăspundețiȘtergere
  3. spune te rog, nu poate fi folosit un incarcator de mobil de 6 volti?
    Marius

    RăspundețiȘtergere
  4. hm... dacă scoate 6V, s-ar putea, dar trebuie incercat. Te rog să ne spui şi nouă dacă încerci.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru un circuit simplu rezistiv cum e cel prezentat de dl. Mihai Rus nu tensiunea e problema ci intensitatea curentului debitat de incarcatorul de mobil.
    Adica, mai pe inteles, daca incarcatorul de mobil, incepe sa se incalzeasca foarte tare si nu ai terminat decat o rama ... mai bine renunta ... daca nu, evident ... continua!

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa va spun si alta metoda: se incalzesc foile de ceara la soare; se strecoara printre sarmele ramei (Sa zicem ca rama are 6 sarme. Atunci se vad 3 pe o parte si 3 pe cealalta) ; se aseaza pe un tocator putin mai mic decat „fereastra” ramei si, cu un cui obisnuit dar care a fost crestat la varf, se preseaza sarmele care se vad. Apoi se intoarce rama pe partea cealalta si se face acelasi lucru. Cand nu era soare, puneam o oala cu apa pe foc, deasupra o tabla peste care un carton si foile de ceara. Cu baterie nu am incercat.
    Mai tb. facuta si fixarea partii de sus a foii de ceara: cu niste petice de foi de ceara 1cmX2cm prin presare jumate pe foaie, jumate pe lemn.

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte bun comentariu, Andrei. Am folosit și eu această metodă de fixare a foilor de ceară încălzite la soare sau foc. Cred că e cea mai bună metodă dintre cele care nu necesită doar puține unelte. O recomand tuturor începătorilor și nu numai.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.