marți, 2 iunie 2009

Tipuri de stupi - construcţie şi utilizare

Articolul descrie cele patru tipuri de stupi standardizaţi la noi în ţară, precum şi două versiuni modificate pentru creşterea familiilor cu două mătci. Tipurile standard sunt: orizontal pe 20 rame, vertical pe 12 rame (Dadant), vertical pe 10 rame (RA 1001) şi multietajat.

În funcţie de cum se face ajustarea volumului interior, stupii se împart în două categorii:

  • Orizontali (ex: orizontal pe 20 rame) - ajustarea volumului se face pe orizontală prin mutarea unei diafragme
  • Verticali (ex: vertical pe 12 rame (Dadant), vertical pe 10 rame (RA 1001) şi multietajat) - ajustarea volumului se face pe verticală prin adăugarea sau scoaterea unor corpuri.

Ajustarea volumului este necesară vara pentru a mări spaţiul de depozitare a mierii şi iarna pentru a micşora spaţiului de iernare. De asemenea spaţiul este ajustat în funcţie de puterea fiecărei familii.

O altă caracteristică pe care trebuie să o aibă stupii pentru albine este izolarea termică. Pentru construcţia lor se foloseşte lemnul de esenţă moale, cum ar fi: bradul, teiul sau plopul. Grosimea scândurii este de 20 mm şi e vopsită la exterior cu vopsea de ulei. Materialele reci, cum ar fi plăcile OSB, nu sunt indicate. Pe vremuri stuparii erau exagerat de preocupaţi cu izolarea stupilor şi se întâlneau destul de des stupi cu pereţi de 30 mm sau cu pereţi dubli. În timp s-a demonstrat că aceste precauţii nu sunt necesare, dar măresc costul de producţie şi îngreunează manipularea.

Ramele folosite au dimensiuni standard (lăţime x înălţime):

  • 435 x 300 mm, pentru rama de cuib la stupul orizontal şi stupii verticali pe 10 sau 12 rame;
  • 435 x 230 mm, pentru rama de cuib la multietajat;
  • 435 x 150 mm, pentru rama de magazie;

Acestea sunt caracteristicile generale cele mai importnte, pe care trebuie să le aibă un stup pentru albine. Mai jos găsiţi detaliile de construcţie şi utilizare pentru fiecare tip de stup în parte. Pe măsură ce o sa scriu articolele titlurile de mai jos o să devină link-uri spre aceste articole noi.

Stupul orizontal pe 16-20 rame
Stupul vertical pe 12 rame (Dadant)
Stupul vertical pe 10 rame (RA 1001)
Stupul multietajat
Stupul Dadant pentru două mătci
Stupul multietajat pentru două mătci

12 comentarii:

  1. CAND pui si niste schite?

    RăspundețiȘtergere
  2. nu din cele pe care le gasesc pe net ci unele reale, pe care sa se poata lucra

    RăspundețiȘtergere
  3. Merci că mă împingi de la spate. Am fost prins cu tot felul de treburi în perioada asta şi nu am mai apucat să scriu. O să-mi fac timp.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu sunt alt anonim. Iata ca este deja aproape 21 august, si articolele nu au link-uri... Pacat, eram si eu curios si interesat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, e 9 septembrie si inca nu am scris. Imi pare rau ca a trebuit sa va fac să aşteptaţi. Mi-am luat ceva concediu de la anumite activităţi în această perioadă în care am avut şi concediu real de la full time job. Cer scuze ca nu am anunţat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Atelier de tamplarie ofera spre vanzare stupi si componente ale acestora.
    Atelierul este dotat cu utilaje moderne si performante, care asigura o
    calitate superioara a produselor, precum si preturi competitive!

    Pentru mai multe detalii vizitati site-ul www.ApiTamplarie.ro
    sau ne puteti contacta la:

    Tel: 0723 023 327

    Mail: comenzi@apitamplarie.ro

    Contact: Cristian Bone

    RăspundețiȘtergere
  7. Domnul cu Api Timplarie.ro isi face o reclama sustinuta peste tot pe unde poate intre apicultori. M-am adresat atelierului dinsului si eu, ca la pomul laudat, raspunsul a fost: "Da, putem sa va facem 10 stupi, pe 15 mai. Reveniti pe 15 mai." Asta era pe 25 aprilie! Am revenit pe 15 mai si am fost certat de domnul Done, ca nu m-am ocupat mai din vreme sa procur stupi, ca acum e sezon si dansul are mult de mucru, etc, etc, de m-am simtit vinovat ca am apelat la serviciile dansului. Ca si cum nu dansul ar fi scris peste tot ca fabrica stupi... Paradoxala atitudine... Tipica pentru perioada de dinainte de '89 .....

    RăspundețiȘtergere
  8. De acord. Am văzut când a fost lăsată reclama la mine pe blog şi am vizitat site-ul. Mi s-a părut nici prea scump nici prea ieftin, iar stupii păreau ok. Nu am apelat la serviciile dansului pentru că lucram cu alţi tamplari, iar stupii pe care îi doream erau personalizaţi.

    Şi eu am avut însă probleme cu amânări în perioada asta, fiindcă tâmplarii iau mai multe comenzi decât pot face. O atitudine greşită care le strică imaginea. De aceea a trebuit să apelez la mai multi şi să le dau fiecăruia diferite componente din stup, de lucru.

    Asta ar fi o învăţătură de minte: stupii trebuie procuraţi înainte de sezon.

    Sincer nici nu aş mai merge pe cei clasici din lemn, vreau să încerc în continuare pe cei din polistiren extrudat. Costa undeva intre 200 şi 300 RON dar sunt turnaţi STAS şi au tot ce le trebuie: fund cu plasă, podişor, etc. În plus, cred că nu mai trebuie vopsiţi.

    Un exemplu: http://www.nektarking.ro/stupi.php

    RăspundețiȘtergere
  9. imi puteti spune va rog la ce dimensiune faceti ramele?eduard.ionel@yahoo.com lungime si latime.

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna.Cand se ancepe stimmularea pentru a avea stup i puternici la rapita? Ce tip de caturi sunt mai avantajoase:mic,trei sferturi s-au mari? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  11. BUNA. Cand se ancepe stimularea pentru a avea stupi puternici la rapita? si care caturi sunt mai avantajoase:mici,trei sferturi s-au mari? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  12. BLOGUL S-A MUTAT ÎN CASĂ NOUĂ: http://blog.stuparul.ro Aici nu se mai pot posta comentarii, deci vizitați-ne în noua casa :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.