marți, 20 octombrie 2009

Varroa, Varachet şi fundul de sită



Datorită testului pe care l-am facut în această toamnă, pot să vă răspund la întrebarea: Cât de eficient este tratamentul cu Varachet împotriva parazitului Varroa, la stupii cu fund de plasa? Tratamentul cu Varachet la stupii cu fund de plasă, nu este eficient. Pentru mai multe detalii despre acest tip de stupi, citiţi Iernarea stupilor "în fundul gol" şi Stupul Dadant pentru două mătci.

Înnainte de al doilea tratament de toamnă cu varachet (din cele 3 care se fac la interval de o săptămână) am observat că unele familii sunt depopulate, pe orice ramă scoasă la întâmplare din acei stupi se putea observa parazitul, iat la una dintre familii puietul murise în celule, fiind extrem de contaminat. Menţionez că făcusem un tratament cu Varachet si după extragerea poliflorei pe 15 august.

Toate tratamentele cu Varachet le-am făcut fără să acopăr fundul stupului, şi am observat de fiecare dată cum o parte din fumul generat iese afară.

Soluţie: Instalarea unui şubăr, posibil din PFL, la fiecare fund cu sită, pentru a putea închide ermetic stupul atunci când e făcut tratamentul cu Varachet.

7 comentarii:

  1. ...bine-nteles ca fara shibar nu faci nimic, tot fumul (sau mare parte) iese afara, se pierde. Dar, pe langa shibar, incearca sa folosesti pe soclu, sita cu ochiuri de 3mm. Prin aceasta sita acarianul este indepartat din stup, acesta(acarianul) cade prin ochiurile sitei direct pe shibar si nu mai are posibilitatea de a se intoarce inapoi. Deasemenea,folosind shibarul impreuna cu sita cu ochiuri de 3mm, poti, foarte bine, sa-ti faci o imagine cat se poate de clara despre eficienta fumigatiei, pentru ca poti numara acarienii cazuti prin sita, direct pe sibar, si poti face comparatie intre fumigatii. Mai discutam...
    Salutari.
    Aurel.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Aurel,

    Chiar o idee buna. Mai auzisem eu de funduri Varroa, dar nu stiam exact cum sunt construite. Spui că e destul să pui sita cu ochiuri de 3 mm si acarienii căzuţi nu mai pot urca inapoi?

    Care e explicaţia?

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut Mihai!

    Sunt Traian, din Cluj si vreau ca din anul ce vine sa incep sa cresc si eu albine, sa continui traditia inceputa de bunicul si tatal meu :-). Pentru inceput vreau sa-mi pun ordine in cunostintele mele si m-ar ajuta daca imi poti zice cand si unde se fac cursuri de apicultura in Cluj.

    Multumesc,
    Traian.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut Traian, Acum nu sunt informat în legătură cu cursurile de apicultură din Cluj. Cel mai bine ar fi să întrebi la Apicola, din câte ştiu eu, în afară de cele organizate de OJCA, doar ei organizează.

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte bun blogul tau ! da o privire si pe al meu este un blog cu tutoriale video despre apicultura http://www.apiculturavideo.blogspot.com/ si poate facem schimb de linkuri astept comm

    RăspundețiȘtergere
  6. BLOGUL S-A MUTAT ÎN CASĂ NOUĂ: http://blog.stuparul.ro Aici nu se mai pot posta comentarii, deci vizitați-ne în noua casa :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.