duminică, 26 octombrie 2008

Depozitarea fagurilor iarnaUn eşec prin care nu e nevoie să treci e acela de a-ţi găsi primăvara, toţi fagurii puşi la rezervă peste iarnă, deterioraţi în aşa măsură, încât singura soluţie e să-i topeşti.

Primăvara, când temperatura în timpul zilei începe să devină propice pentru cules, dar culesul nu e destul de puternic pentru ca albinele să înceapă să clădească faguri, e nevoie de fagurii gata clădiţi din rezervă, pentru a începe extinderea cuibului. Lipsa lor în această perioadă, încetineşte dezvoltarea timpurie a familiei de albine. Această încetinire poate genera pagube la primul cules mai însemnat din acea primăvara, deoarece coloniile mici vor folosi resursele pentru a se dezvolta şi nu vor strânge surplus, deci stuparul nu va avea ce să extragă.

Care sunt dăunătorii fagurilor şi cum îi combatem?
  • Molia cerii: Un fluture a cărui larvă se hrăneşte cu resturile organice care se depun pe pereţii fagurilor de cuib. Nu suportă temperaturile scăzute sau curenţii de aer. Pentru a reduce considerabil atacul moliei, depozitarea fagurilor se poate face în stupi goi care au plasa fină de sârmă la fund şi la capac, iar ramele sunt aşezate mai distanţat ca de obicei, pentru a facilita curenţii de aer. Dacă stupii dumneavoastră nu sunt prevăzuţi cu plasă de aerisire la fund si la capac, dar au fund mobil, se poate înlocui fundul şi capacul cu doua plase de sârmă bătute provizoriu în cuişoare. Se pot suprapune mai multe corpuri, doar cel de jos şi cel de sus având montate plasă de sârmă cu ochiuri fine.
  • Soarecii: Pătrund în depozitul cu faguri în căutarea mierii sau păsturii rămase în faguri sau pentru a-şi face cuib. În ambele cazuri, deteriorează fagurii şi împrimă un miros caracteristic. Cea mai simplă metodă de combatere este închiderea tuturor găurilor pe care ar putea pătrunde. Se pot folosi stupi goi, pregătiţi cum s-a arătat mai sus pentru împiedicarea dezvoltarii moliilor.
Astfel, cu un minim de efort se poate face o depozitare satisfăcătoare a fagurilor peste iarnă pentru a putea extinde cuibul familiilor, primăvara timpuriu.

Un comentariu:

  1. BLOGUL S-A MUTAT ÎN CASĂ NOUĂ: http://blog.stuparul.ro Aici nu se mai pot posta comentarii, deci vizitați-ne în noua casa :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.