joi, 9 octombrie 2008

Micşorarea urdinişului toamna

Urdiniş de toamnă şi urdiniş de iarnăBloc de urdinişUna dintre preocupările stuparului la sfârşitul verii, când culesul începe să se reducă în cantitate, este micşorarea treptată a urdinişului. Motivaţia acestei acţiuni este prevenirea furtişagului. Acesta se declanşează de obicei în perioade cu cules slab în care albinele încearcă să găsească şi alte surse de hrană, cum ar fi agoniseala stupilor slabi, care nu pot opune rezistenţă la urdiniş. Micşorarea urdinişului dă posibilitatea albinelor să se apere mai bine la atacurile eventualilor atacatori.

S-au auzit cazuri în care o stupină puternică, căreia i-a fost extrasă mierea la sfârşitul verii, a distrus în totalitate stupinele mai slabe din împrejurimi. Explicaţia este: diferenţa de putere între stupi, deficitul de miere la stupii puternici şi lipsa culesului în natură. O regulă de aur în stupină este nivelarea puterii stupilor. Stupii prea slabi nu aduc profit şi necesită mai multă muncă pentru a fi întreţinuţi.

Şi acum că am înţeles motivaţia micşorării urdinişului odată cu venirea toamnei, voi descrie o metodă simplă şi ieftină pentru a face această lucrare într-un timp foarte scurt: blocul reglabil pentru urdiniş.

Materiale: Un leaţ cu profilul 2 x 2 cm şi lungimea de 20-25 cm (în funcţie de lăţimea urdinişului). În această stare el se potriveşte exact în urdiniş, închizând ermetic stupul.

Construcţie: Pe două din laturile alăturate ale acestui leaţ se aplică câte o tăietură a câte 16-20 x 1 cm şi respectiv 3 x 1 cm, ca şi în poza de mai sus.

Folosire: Urdinişul fără bloc de urdiniş dă urdinişul de vară. Urdinişul cu blocul de urdiniş poziţionat astfel încât tăietura de 16 - 20 x 1 cm să rămână liberă, dă urdinişul de toamnă. Iar urdinişul cu blocul de urdiniş poziţionat astfel încât tăietura de 3 x 1 cm să rămână liberă, dă urdinişul de iarnă.

Avantaje: Nu avem mai multe blocuri de urdiniş de diferite dimensiuni care să trebuiască a fi depozitate de-a lungul anului. Înlăturând depozitarea, acesta este mereu la îndemână pentru a fi folosit oricând este nevoie.

Neajunsuri: Dacă se doreşte închiderea ermetică a stupului, se foloseşte blocul de urdiniş în poziţia de iarnă şi un cocoloş de hârtie care să acopere tăietura de 3 x 1 cm.

Un comentariu:

  1. BLOGUL S-A MUTAT ÎN CASĂ NOUĂ: http://blog.stuparul.ro Aici nu se mai pot posta comentarii, deci vizitați-ne în noua casa :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.