miercuri, 8 aprilie 2009

Controlul auditiv, inutil!


O lucrare inutilă, precizată în orice carte de specialitate este "controlul auditiv". El se face primăvara devreme când încă e prea frig pentru ca stupul să poată fi deschis. Se foloseşte un tub de cauciuc care este introdus cu una dintre extremităţi prin urdiniş, iar cealaltă se apropie de ureche pentru a asculta zumzetul albinelor. În funcţie de intensitatea acestui zumzet, stuparul diagnostichează puterea stupului. Cu cât este mai puternic zumzetul, cu atât este mai puternică şi familia, iar probabilitatea ca matca să fi început oatul este şi ea mai mare. În unele cărţi se merge chiar mai departe şi se ajută stupii foarte slabi prin diferite procedee care implică în primul rând mutarea stupilor într-o cameră încălzită.


De ce este inutilă această lucrare?

Identificarea familiilor slabe în acea perioadă a anului este un moft fără nici o motivaţie practică. Ajutarea acestor familii implică prea mult efort iar rezultatul este unul mediocru: câteva famillii slabe şi probabil bolnave care supravieţuiesc, trişând procesul natural de selecţie.


Concluzie

Desigur, dacă vă e dor de o plimbare la stupină în acea perioadă a anului, puteţi să "ascultaţi" stupii chiar şi fără acel tub de cauciuc, prin simpla apropiere a urechii de urdiniş. Astfel vă alegeţi cu puţină linişte, aer curat, şi satisfacerea curiozităţii în privinţă iernării albinelor. Iar pentru stuparii care au învăţat cea mai importantă lege a stupăritului: "Stupii rentabili sunt doar cei puternici." un motiv în plus de bucurie va fi descoperirea a încă unei iernări cu succes.

3 comentarii:

 1. Din imagine mi se pare ca sunt stupi de poliuretan,as fi interesat de unde si la ce pret se pot procura .
  Cu stima jonmory@yahoo.com

  RăspundețiȘtergere
 2. Da, asa par a fi, insa nu stiu sigur, i-am luat de pe Internet fiindca se potriveau cu articolul. Informatii despre stupii din poliuretan gasesti pe Internet, si despre cei confectionati de fabrici si despre cei confectionati de persoane fizice din placi de polistiren extrudat. Si eu sunt interesat sa testez asa ceva pe viitor.

  RăspundețiȘtergere
 3. BLOGUL S-A MUTAT ÎN CASĂ NOUĂ: http://blog.stuparul.ro Aici nu se mai pot posta comentarii, deci vizitați-ne în noua casa :)

  RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.