vineri, 17 aprilie 2009

Stimularea, cheia succesului culesurilor timpurii

Petru a transforma un cules într-un cules de succes, trebuie ca stupii să fie puternici atunci când acest cules începe - nu înainte, nu după. Când spun puternici, mă refer la cantitatea de albină disponibilă pentru cules. Un stup puternic va strânge mai multă miere decât doi stupi mici totalizând populaţia lui de albine.

Este important să înţelegem că dezvoltarea timpurie a familiilor de albine prin metode artificiale este necesară doar în cazul valorificării unui cules timpuriu, cum ar fi cel de la salcie, păpădie sau pomi fructiferi. Nu e necesar să facem hrăniri de stimulare dacă aceste culesuri sunt prea slabe pentru a fi valorificate, în zona noastră. Se mai pot face hrăniri de stimulare, în cazul familiilor sau în cazul în care apicultorul urmăreşte mărirea efectivului stupinei prin alcătuirea de roi artificiali.

Reversul medaliei în cazul unor hrăniri stimulatorii fără sens este intrarea în frigurile roitului, chiar înainte de culesul principal. Astfel culesul este compromis, iar stuparul are multe bătăi de cap cu prinderea roilor. Nu intru în detaliu, deoarece vreau să aloc un întreg articol acestui subiect extrem de important.

Există trei stimuli în dezvoltarea familiei de albine:
  • cantitatea de miere aflată în stup
  • cantitatea de nectar care intră zilnic în stup
  • cantitea de păstură sau polen proaspăt, aflată în stup
Putem influenţa artificial aceşti stimuli, astfel:


Hrănirea de completare

Ca orice comunitate bine organizată, familia de albine va face economie atunci când rezervele de hrană sunt insuficiente. Cărţile de specialitate spun că rezerva minimă, necesară pentru o dezvoltare normala a familiei de albine, este de 10 kg miere.

În cazul în care rezerva este insuficientă, se fac hrăniri de completare cu sirop 2:1 (două părţi zahăr şi una apă). Siropul se face mai concentrat, pentru a ajuta albinele în procesul de maturare care presupune printre altele şi evaporarea surplusului de apă până la un procent de 18%-20%. Acest sirop se oferă în cantităţi mari (2 - 5 l / administrare) pentru ca albinele să nu îl consume ci să îl depoziteze în faguri.

Completarea hranei se poate face şi cu turtă de zahăr (sau pastă de zahăr). Este mai greu procesată de albine, mai ales atunci când zilele reci nu permit albinelor să aducă apă în stup. Perioada în care este consumată fiind de lungă durată, combină hrănirea de completare cu cea de stimulare.


Hrănirea de stimulare

O lege ce le dictează albinelor cât de mult să-şi extindă cuibul este cantitatea de nectar care intră zilnic în stup. La fel e şi la oameni: un venit constant care intra lunar în casa îţi permite să îţi faci planuri de viitor, pe când lipsa lui te face să strângi cureaua.

Primavara devreme cantitea de nectar ce intră natural în stup nu e suficientă, aşa că cei care doresc o dezvoltare mai accelerată a familiei de albine, fac hrăniri de stimulare. Există mai multe metode pentru a face cu sirop de zahăr 1:1 (o parte zahăr la una de apă).

Există două posibilităţi de administrare a acestei hrane stimulatorii:
  • 100-200 ml sirop de zahăr 1:1 (o parte zahăr la una de apă), zilnic
  • 800-1000 ml sirop de zahăr 1:1 (o parte zahăr la una de apă), la o săptămână
  • turtă sau pastă de zahăr
Dintre metodele cu sirop, cea mai eficientă este cea săptămânală. Din întâmplare aceasta necesită şi cel mai puţin timp de lucru. Administrarea de turtă reduce efortul stuparului crescând efortul de procesare al albinelor. Nu este o metodă rea, deci trebuie luată în calcul, mai ales în stupinele mari unde se doreste reducerea timpului de lucru.


Asigurarea necesarului de păstură sau polen

Polenul este singura sursă de proteine a albinelor. El este absolut necesar pentru hrănirea larvelor. De obicei primăvara exista destule surse naturale de polen (alunul înfloreşte încă din februarie) . Dacă totuşi ai stupina într-o zonă cu un cules foarte slab de polen, trebuie să rezolvi aceasta lipsa prin administrarea de polen, pastură sau înlocuitori artificiali.


Acestea fiind spuse, sper că v-am dat încrederea că puteţi dirija dezvoltarea familiilor de albine spre culesurile ţintă. Orice nelămurire sau întrebare aştept să o lăsaţi comentariu la acest articol.

5 comentarii:

  1. Help:poate sa imi spuna cineva cum se face pastura,artificial vorbind,daca e ok sa amestec miere cu polen si sa la administrezi sub forma de turta?in acest caz nu se poate innacri turta?sau mai bine le dai polen sub forma de turtite,si mierea cristalizata la fel? thx

    RăspundețiȘtergere
  2. Polenul se marunteste si se face praf, apoi se adauga in turte si/ sau in sirop ....dar cel mai bine este sa se presare peste ramele cu miere descapacite luate de la rezerva, sa fie presat cu lama cutitului peste miere si apoi ramele sa fie bagate in cuib langa puiet. Se obtin rezultate spectaculuase.

    RăspundețiȘtergere
  3. multam de sfat,bie de stiut,deja am cumparat turte de la un furnizor din canada(cu 15% polen,faina de soia,zahar si alte combinatii),le-am dat deja de 3 ori si deja se vad rezultatele.acum se vede ca aduc polen de afara,am vazut si ceva nectar,e puiet mult,albina noua si sa speram ca va iesi o recolta buna!

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut, poti indica site-ul sau modul prin care ai găsit acele turtiţe care dau rezultate atât de bune? Sunt curios să văd exact ce conţin şi cât costă.

    RăspundețiȘtergere
  5. BLOGUL S-A MUTAT ÎN CASĂ NOUĂ: http://blog.stuparul.ro Aici nu se mai pot posta comentarii, deci vizitați-ne în noua casa :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.